Home » تفاوت کراس استافینگ و ترانشیپ چیست؟
تفاوت اصلی بین کراس استافینگ و ترانشیپ در این است که در کراس استاف، مسیر حمل بار تغییر نمیکند، در حالی که در ترنشیپ، بار ابتدا به یک مقصد میانی ارسال شده و سپس به مقصد نهایی هدایت میشود و مسیر حمل و نقل تغییر میکند. علاوه بر این، در کراس استاف بار بهطور کامل از کانتیر خالی شده و به کانتیر دیگری در کشتی دوم منتقل میشود. این در حالی است که در ترنشیپ، کانتینر با محتوای داخل خود به کشتی دیگر نقل مکان میکند.
کراس استافینگ یا همان کراس استاف (cross stuffing) یکی از روشهای حمل و نقل دریایی است که برای ارسال کالا به روش دریایی استفاده میشود. در این روش، بار از بندر مبدأ به بندر مقصد نمیرسد، بلکه در یک بندر دیگر به نام بندر کراس استاف متوقف خواهد شد. در این بندر، بار از کانتینر حامل تخلیه شده و مجدداً در کانتینر دیگری بارگیری میشود.
استفاده از این روش حملونقل هزینههای بالایی را برای تجار و بازرگانان به همراه دارد؛ زیرا علاوه بر هزینه حمل و نقل بار، هزینه اضافی بابت کراس استاف نیز باید پرداخت شود. این هزینه بسته به ماهیت کالا، نوع بستهبندی و تجهیزات مورد نیاز برای تخلیه و بارگیری، محاسبه میشود.
روش کراس استاف بهعنوان یک روش معمول در تجارت بینالمللی شناخته میشود. این روش معمولاً در مواقعی به کار گرفته میشود که بار از یک کشور به مقصدی دیگر ارسال میشود و در آن مقصد با تعویض کانتینر و بار زدن مجدد محموله، آن را به مقصد نهایی ارسال میکنند.
این روش برای کاهش هزینههای حمل و نقل و افزایش کارایی استفاده میشود. با این حال، هزینه اضافی برای کراس استاف باید توسط کارفرمای حمل و نقل پرداخت شود.
کاربردهای کراس استافینگ در حمل و نقل دریایی متنوع هستند و شامل موارد زیر میشوند:
این روش حمل و نقل مخصوصاً در مواردی استفاده میشود که نیاز به انتقال بار از یک کانتینر به کانتینر دیگر برای حفاظت از کالاها یا رعایت مقررات بندری وجود دارد.
در ادامه با مزایا و معایب این روش آشنا میشویم:
مزایا
معایب
با توجه به مطالب ذکرشده، تفاوت کراس استاف و ترنشیپ در مسیر حمل و نقل و تغییر مسیر در کنار نوع تغییر مکان بار است:
به خاطر آنکه کشتی به صورت مستقیم به مقصد نمیرسد و عملیات بارگیری در میانه راه انجام میشود، قاعدتا هزینه کراس استافینگ نسبت به سایر روشها بالاتر است. البته هزینههای آن نیز به عوامل گوناگونی نیز بستگی دارد؛ از ماهیت و اندازه کالا و کانتینر تا نوع بستهبندی و اخذ مجوزها و استفاده از تجهیزات و نیروی کار.
معمولا تجار کشورهایی که تحت تحریمهای بین المللی هستند، برای دور زدن این ممنوعیتها از روش کراس استافینگ استفاده میکنند تا بتوانند با تغییر کشتی و کانتینر هویت کشور مبدا را تغییر دهند.
تمام حقوق مادی و معنوی سایت برای شرکت دادبان تجارت دریا محفوظ است.© 2024